Artikkelit

Keuruun kolmannet nuorten SM-hiihdot

mh  Tulevana viikonvaihteena kilpaillaan Keurusselän liikuntapuistossa kolmannet nuorten SM-hiihdot. Edelliset olivat vuosina 2001 ja 2008. Hiihtokeskus on vuoden 2001 tilapäisjärjestelyjen, telttojen ja parakkikoppien jälkeen kokenut täydellisen muodonmuutoksen toimivaksi kisastadioniksi kiinteine rakennuksineen. Ravintolarakennus ”Töyssytupa” valmistui vuoden 2003 Skandinavia- cupiin. Huoltorakennus ”Trimmi”, tulospalvelurakennus ”Sompala” ja parannetut radat otettiin käyttöön vuoden 2007 yleisen sarjan SM hiihdoissa. Maastoliikuntakeskuksesta tuli nykyinen liikuntapuisto.     ▼  fb-logo

Teksti ja kuva Matti Harju

Nuorten SM-hiihdot ovat nuorille hiihtäjille ponnahduslauta edustustehtäviin. Keuruun vuoden 2001 menestyjät ovat muodostaneet viime vuosina maajoukkueemme rungon. Noiden 12 vuoden takaisten kisojen kolmoismestari oli Pirjo Manninen. Tv-kommentaattorina toimiva Pirjo Muranen oli samana vuonna Lahdessa aikuisten ensimmäisen MM-sprintin maailmanmestari, jota todistin itsekin MM-kisakatsomossa. Kaksoismestareita Keuruulla olivat Sami Jauhojärvi, Matti Heikkinen ja Mona-Liisa Malvalehto. Aino-Kaisa Saarinen oli maailmancupin kisoissa Salt Lake Cityssä ja kaksoissisko Maija voitti mestaruuden. Mestari 12 vuotta sitten oli myös Juha Lallukka, jonka ura maajoukkueessa päättyi syksyllä 2011 kilpailukieltoon.
Mitalisteja Keuruulla olivat Riikka Sarasoja, Kari Varis ja Tero Similä. Keuruulaisia ilahdutti tuolloin, sittemmin yhdeksänkertaisena hiihtosuunnistuksen MM-mitalistina tunnetun, Erja Jokisen pronssimitali. Keskisuomalaisten ainoan mestaruuden hiihti Jyväskylän Hiihtoseuran Veli-Pekka Kurunmäki, joka myöhemmin päätti kilpauransa Keuruun Kisailijoissa.
Tuona vuonna 2001 Puolan nuorten MM-kisojen kultamitalisteja olivat Sami Jauhojärvi, Pirjo Manninen (kaksi henkilökohtaista) ja viestissä Mannisen lisäksi Mona-Liisa Malvalehto, Heidi Sundberg (Keuruun kaksi hopeaa) ja Riikka Sarasoja. Mitalistien takaakin noustaan edustustehtäviin. Muuan Ristijärven Pyryn Kaisa
Mäkäräinen oli Keuruulla Mona-Liisa Malvalehdon voittamissa N18-sarjoissa neljäntenä ja yhdeksäntenä. Ville Nousiainen oli Matti Heikkisen takana kymmenes.
*****
Vuonna 2008 Keuruulla hiihdettiin nuorten SM-sprintit. Tuon kilpailun mestareista Iivo Niskanen, Juho Mikkonen ja Maria Grundvall ovat olleet edustustehtävissä nuorten MM- hiihdoissa ja maailmancupeissa.
*****
Tammikuisissa Tsekin Liberecin nuorten MM-hiihdoissa ei suomalaisille tullut toivottua menestystä. Parhaat sijoitukset olivat Katri Lylynperän sprintin 10:s ja Antti Ojansivun yhdistelmähiihdon seitsemäs sija. Juho Mikkonen oli ainoa suomalainen MM-mitalisti, hopeaa M23-sarjan sprintissä. Keuruulla nyt kilpailevista muutamat 17/18- sarjalaiset pääsevät aistimaan kansainvälistä kisatunnelmaa Euroopan nuorten olympiafestivaalien talvikisoihin Romanian Brasoviin 17.-22. helmikuuta. Joillekin heistä voi siellä syntyä päätös pyrkiä huipulle.

Kaikki eivät voi menestyä SM-mitalitasolle asti, mutta kisoista jää muistoja ja elämyksiä, joita voi seniorina keinutuolissa kertoilla. Ja kisapaikkakunta, kuten Keuruu, sijoittuu oikealle paikalleen Suomen kartalle.
*****
Maajoukkue tulee lähivuosina vääjäämättä vaihtumaan. Se on elämän laki. Toivottavasti seuraavien vuosien aikana tämänvuotisiin Keuruun nuorten SM-hiihtoihin osallistuvat tarttuvat samalla antaumuksella edustustehtäviin, kuin vuoden 2001 osallistujista muodostunut maajoukkueen runko, joka esiintyy 20.helmikuuta alkavissa Val di Fiemmen MM-hiihdoissa.
Verratessani osallistujamäärää vuoden 2001 vastaaviin nuorten pitkien matkojen SM-hiihtoihin Nousiaisissa, on osallistujamäärä pysynyt lähes samana, mikä on positiivinen asia harrastuksen laajuutta ajatellen. Tien menestykseen huipulle jatkossa ratkaisee pääasiassa oma tahto.
*****
Keuruun Kisailijat on profiloitunut tunnustetuksi arvokisajärjestäjäksi. Täällä ovat hyvät ulkoiset puitteet, joiden luomisessa Keuruun kaupungin panostus on ollut kunnioitusta herättävä. Mutta ilman uskollista talkooväkeä ei näitä kisoja vuosi vuoden perään järjestettäisi. Kunnia kuuluu myös heille. Ja etenkin noista 2001 nuorten SM-kisoista lähtien 12 vuotta kilpailujohtajana olleelle Veikko Ahoselle.

Kirjoittaja on vuosikymmeniä urheilua seurannut tarkkailija.
nSM
Nuorten SM-hiihtojen tuomarineuvoston jäsenet: kilpailujohtaja Veikko Ahonen (vas), TD-assistentti Pirjo Lehtinen, ja tuomarineuvoston puheenjohtaja TD Veikko Anttonen. Takana ratamestari Erkki Virkalahti.